Tarina nimen takana

Siitä se ajatus sitten lähti..

Janitsaarit (turk. yeni ceri, 'uusi armeija') olivat Osmanien valtakunnan sulttaanin erikoisjoukkoja, jotka toimivat mm. sulttaanin palatsin vartijoina ja henkivartiostona sekä poliiseina Istanbulin kujilla. He olivat armeijan ja laivaston eliitti- ja ydinjoukkoja. Janitsaareja alettiin kouluttaa ottomaanien valloitettua Adrianopolin vuonna 1361. He olivat osallisina muun muassa Konstantinopolin valtauksessa 1453. Osa janitsaareista oli aluksi kristittyjä sotavankeja. Myöhemmin janitsaareiksi pakko-otettiin 7–14-vuotiaita poikia slaavilaiskylistä ja muista kristittyjen yhteisöistä ympäri Lähi-itää ja Kaakkois-Eurooppaa.

Janitsaarit koulutettiin pienestä pitäen pelkkään sotilaselämään eivätkä he saaneet mennä naimisiin. He olivat pelättyjä ja armottomia ja saivat aikojen kuluessa paljon valtaa. Heillä oli suuri viiri hattunsa päällä ja puinen kauha ilmaisemassa aselajiaan. Heillä oli sangen erikoiset sotilasarvot, esim. rykmentin komentaja oli "ylimmäinen padansekoittaja".

Janitsaareilla oli paljon poliittista vaikutusvaltaa, ja he osallistuivat useaan kapinaan ja vallankumoukseen. Lopulta sulttaani Mahmud II alkoi pelätä janitsaarien liian suurta valtaa ja teloitutti nämä vuonna 1826. (Lähde)